Nõrkus, väsimus, isolatsioon võiks edasi kesta? Tere, rauapuudus!

Kuulutan enda puhkuse lõppenuks ja kui ma ütlen puhkuse, siis ma mõtlen kõike muud, kui niisama mõnulemist. Jah, oli eriolukord ja puha, mis andis ka meie peres kõvasti tunda. Ühest küljest oli see omamoodi armas – me olime lastega eriti tähelepanelikud, kodune rutiin laste osas oli eriti hästi paigas, keegi ei jooksnud tööle, kooli, lasteaeda, vaid saime rahulikult Eliisist lasteaiaprogrammi kaasa teha . Teisalt, teadagi. Tööd, kooli, lasteaeda ei ole, siis tuleb eriti loominguliselt elusse, toidu leidmisesse, arvete tasumisse läheneda, kui ma seda nii pehmelt võin nimetada.

Mina olen, ausalt öeldes, veidi segaduses – kas nüüd on kõik ok? Selles mõttes, et 2+2 peaks endiselt kehtima, aga justkui ei kehti, lasteaiad on lapsi täis, poed on rahvast täis, üle öö oli vaja n-ö tavaelu jätkata. Ma hakkasin selle kodus varjumisega vaikselt harjuma. Muudkui nuputasime sööki, olgugi, et toidulaud meil väga täisväärtuslik olla ei saanud, olen ma omajagu kehale suutnud koguda. Iga kohtumise või kohustuse kohta sain öelda – eriolukord ju – kõik toimis – sain kodus omaette kole olla, uimata ning lõpuks ometi oli see mitte ainult lubatud, vaid lausa kohustuslik. Nii hea oli!

Aga nagu ütlesin, üle öö oli vaja ellu tagasi saabuda, mis tekitas kerget pinget. Kooliasju proovisin aegamööda kodus teha, aga tere, Johan ja Oskar – võimatu, võiks öelda. Seega, kooliasjad muudkui kuhjusid, nüüd olen peaaegu saanud sellest kuhjast jagu. Bloginud, nagu näha, ei ole üldse – mul lihtsalt ei olnud tuju, täiesti aus vastus. Ma isegi tunnen, et vajasin seda puhkust. Nüüd tegin selle üle pika aja uuesti lahti ja vaatan, oh, kui tore blogi mul on, peaks õige kirjutama 😀 Ja nüüd tuleb suvi, mu vorm on kõike muud, kui see, millega tahaks suvistes riietes olla. Ainus, millega ma olin enam-vähem mäel, olid tegevused lastele – õppisime laule, mänge, joonistasime, möllasime (ja närvitsesime, muidugi) – üldjoontes, lastega oli päris armas see aeg.

Kogu see armas isolatsioon on tegelikult mind aina rohkem tervisele mõtlema pannud ja üks asi, mis mind on kimbutanud peale laste saamist, on rauavaegus. Kui nüüd perearstide juures veidi ohutum käia on, soovin teha taas vereaalüüse, kuid kahtlustan, et meie stressirohked ajad on mind “kõikuma” pannud.

Rauavaeguse korral ongi see, et energiat ei ole, pidevalt väsinud, nägu valge, silme alt ja eest must, muudkui koperdad seinasid mööda edasi ja hingeldad. Kui ma enne silmaoperatsiooni perearstil EKG’d tegemas käisin, imestati samuti, et minu pulss on kiire, kas mul on südamega enne ka muresid olnud. Tol korral jäi see sinnapaika, aga rauavaeguse üks sümptomeid on ka valud rinnus (mida olen tihti just stressiga tundnud), südamekloppimine, nõrkus. Siis tuli kogu see kriis, südameasju edasi ei saanud uurida, kuid ma ise kahtlustan, et kõik viitab taas rauapuudusele ning ma olen selle väga pikaks ajaks tähelepanuta jätnud.

Taas, sest tean täpselt, peale sünnitust olid kõik samad sümptomid ning kui pilt päris eest hakkas kaduma, haarasin pudeli vedelat rauda, sain end jälle käima. Eelmisest suvest saati olen aina tihedamini tundnud seda nõrkust, eriti teatud ajal kuus, mil lausa minestus võib peale tulla, niisiis, pean lähemalt uurima ja asjaga tegelema.

Minule saabus kingitus – Richter FerroBio rauatabletid ja kui on miski, mille üle rõõmu tunda, siis selle üle, mis su olemist paremaks ning energilisemaks teeb. Alati, kui jätan pikalt ära toidulisandid, eriti, kui toidulaud on niigi vaene (talvisel ajal on asi päris jama), siis ma ei saa üldse endaga hakkama ning tekib tunne, et kõike on palju ja see palju on täiesti ületamatu. Umbes selline tunne valdab mind nüüd ka, kui isolatsioon sai järsku läbi ja ma ei saagi, kole, laisk, närvihaige olla.

Richter FerroBio on väga leebetoimeline toidulisand ning põhimõtteliselt selle võtmise aja osas piirangut ei ole, seega, seda võib võtta ka ilma arsti ettekirjutuseta. See sisaldab looduslikku heemset rauda, mis tähedab seda, et see on loomse päritoluga ning raua imendumine on tõhus – see ei sõltu asjadest, mida sa oled söönud või joonud. Näiteks, mitteheemne raud, mida sisaldavad väga paljud rauatabletid ning preparaadid , on aeglane ja n-ö tundlik imenduja. Richter FerroBio ei sisalda ravimeid ega hormoone ning on toodetud vastavalt ravimitööstuse kvaliteedi kontrolli nõuetele, mis on rangemad võrreldes toidulisandite tootmise nõuetega. Ma lugesin, et seda lisandit kiitis ka Kerttu Jukkum, kui temal suur rauavaegus oli ning kiitis seda, kui ainsat raualisandit, millel puuduvad ebameeldivad kõrvaltoimed – kõlab hästi.

Mina võin kinnitada, et kui vaevled pideva väsimuse, stressi ja kes teab, mille käes, siis ei pruugi olla see sellest, et elu ongi nii raske, sina oledki saamatum, kui teised või ainus lahendus on antidepressandid – toidulisandid teevad imesid, ma ei liialda! Näiteks, kui ma hakkasin rauda võtma, ei suutnud ma uskuda, et kuidas ma sellises tumedad ja umbses kotis sain üldse elada. Raud vastutabki selle eest, et sul oleks ajus hapnikku ning mõistus selge. Mul oli koguaeg pea paks, õhupuudus, närvilisus, aken pidi pärani olema ka talvel – ma lihtsalt tundsin, et nõrken ja lämbun. Ma tõesti arvasin, et ok, pean võtma “puhkuse” Paldiski mnt’l (ma ei tee siin nõmedat nalja, vaid tundsin, et mul on abi vaja). Aga jah, investeerisin esialgu toidulisanditesse. Ma teen nii tihti seda viga – alahindan nende mõju enda kehale, umbes, et ahh, hea küll, ma ei raiska raha, elan üle. Kui ma jälle end kuskilt krahhist leian, nägu sinine ees, silme eest must, siis mõtlen, et ok hing sees, aga muud must küll tolku ei ole. Niisiis, minu antidepressandid on raud, magneesium, B-vitamiin, D-vitamiin jne, mida ma vähegi tunnen, et vajan. Alati valin ma lisandeid kvaliteedi järgi, alati on mul apteegist lahkudes süümepiinad, kas mul oli vaja nii palju raha raisata, aga siis meenutan, et ok, Lilli, vaata ringi – need kaks poissi siin kodus väärivad nii vaimselt kui füüsiliselt tugevat ema, nii, et jah, mul oli vaja nii palju raha “raisata”.

Muide, kõige suuremas rauavaeguses ongi üldiselt naised, eriti rasedad, kelle verevarustus on mitmekordistunud tänu uue elu kasvatamisele enda kehaga (mida imet me suudame ja kuidas ma jäängi elu lõpuni selle üle imestama), rauavarudest sõltub otseselt loote areng ning kui eriolukorra tõttu olid kõikvõimalikud uuringud puudulikud (kas on endiselt?), siis ühte ma ütlen – rasedad, võtke rauda! FerroBio on hea, leebe raud, kui on hirm, et äkki ikka ei peaks, aga üldiselt – no, rasedatele on see tõesti vajalik. Teine “naisgrupp”, kes rauda vajavad, on kõik ülejäänud viljakas eas naised, sest teada on, et kord kuus loovutame me enamasti osa ära, kui juhtud olema veel ema, oleme me rohkem väsinud, magamata, stressis, et lapsed saaksid kasvatatud ja kallistatud, tööd tehtud ning enda vajadused täidetud – sellistel naistel on statistika kohaselt väga tihti rauavaegus ilma, et me seda teaksime. Nii, et kui tunned end natuke ära – väsinud, nõrk, tahad magada ja rohkem õhku, siis mõtle enda rauavarudele ja kui juhtub, et vajad lisa, soovitan kohe kindlasti looduslikku heemset rauda.

Richter FerroBio on saadaval erinevates apteekides – sõber Google aitab leida!

Superkangelane tööpostil – Johan avastas Ämblikmehe, niisiis, nüüd on kõik tähtsad punased asjad superkangelased.

7 kommentaari “Nõrkus, väsimus, isolatsioon võiks edasi kesta? Tere, rauapuudus!

 1. “Kooliasju proovisin aegamööda kodus teha, aga tere, Johan ja Oskar – võimatu, võiks öelda“
  Ma arvan, et sul on lugejaid, kel on 2 koolis käivat last, kel iga päev koolitööd+videotunnid +enda kodukontor- neil oli vast ikka hullem.. vōi oled kindel, et mitte?

  Meeldib

  1. Ma vist üllatan sind nüüd, aga tead, see ei ole võistlus. Paljudel teistel on omakorda veel hullem, kui nendel, kellel kodukontor, koolilapsed jne. Elusid, elutingimusi, muresid on palju ja erinevaid. See, kellel see kõige-kõige, on täiesti arutu mõõta. Mis võistluse auhind on? Võimalus öelda, et kuulge, mul oli keeruline?

   Meeldib

 2. Jah, ja mõnel äkki oli lausa kolm last! Kindlasti ei tohi endal raske olla kui kellegil teisel võib-olla oli veel raskem. Milline häbematus Lilli poolt!

  Meeldib

 3. Soovitan piiluda ka iherb.com saab kvaliteetseid toidulisandeid odavamalt kui Eesti apteekidest. Enne tellimist tutvuda vitamiiniabc blogiga. Seal seletab hästi lahti mis vormis vitamiinid on paremini omastatavad kehale ja mida-millal-kui palju kasutada. Soovitan soojalt. Blogi asutaja Lennaliis vastab ka küsimustele alati väga lahkelt.

  Aga Lilli oled tubli. Mul kodus 1a 2a ja 5a. Soomes nii karme piiranguid pole olnud kui Eestis. Oleme pm tavalist elu terve kevade elanud. Aga mõnikord on endalgi närvilisemaid perioode. Siis proovin ennast rohkem esikohale seada ja oma hea tunde tagasi leida.

  Meeldib

 4. Sattusin su blogi lugema ja tahtsin lihtsalt öelda, et sina ja su pere tundute väga armsad. Loen nüüd edaspidi ka, teinekord katsun mõne sisukama kommentaari jätta. 😃

  Liked by 1 person

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s