Minu isiklik “curly girl method” ehk loomulike lokkide hooldus

Eelinfo: Kuigi postitus on sündinud koostöös Waku Organicsi ja Gyada Cosmetics toodetega, siis kirjeldatud juuksehooldusmeetodeid olen kasutanud enda teadliku “lokiaja” algusest ehk teismeeast saati. Samuti on minu lemmikjuuksevahendid olnud aegade algusest pärit Itaaliast ning sinna sattudes ostsin alati vahendeid kaasa – nad lihtsalt teavad ja on kogenud, kuidas ka kõige karmimaid lokke taltsutada ning nii toidus ja kui hooldusvahendites on nad looduslike koostisosade puhul esirinnas. Lisaks, Itaalia on minu lemmikmaa ning sellele mõtlemine teeb südame arvestades olusid eriti hellaks. Loodan, et tuleme kõik kriisist edukalt välja, seni naudin Itaalia saaduseid kohalikul tasandil ning elan nende rahva toibumisele südamest kaasa. Aitäh, Waku Organics!

P3720482

Kui ma tegin postituse sellest, et käisin Waku Organicsi ökojuuksuri salongis, siis sain päris palju vastukaja nii kommentaarides kui kirjadena, et kas ma olen kuulnud “curly girl method”-ist, soovitavad uurida, see muudab su tervet maailma juuksepilti. Ma olin kuulnud küll, aga tõttöelda ei olnud seda väga sügavuti uurinud, kuna see teema ei olnud mulle võõras – olen ju “maadelnud” enda lokkidega teismelisest saati, kui need aina karmimaks muutusid.

Otsustasin asja lähemalt uurida ja avastasin, et jah, ma ei salga, selles ei olegi minu jaoks midagi uut, ma lihtsalt ei teadnud, et seda nimetatakse suisa meetodiks. Nüüd mõtlesin minagi teha postituse sellest meetodist, kuidas mina enda teadliku lokielu jooksul olen seda endale kohandanud ning milliseid tooteid kasutan.

Curly girl method on tegelikult lai ala, kuhu kuuluvad erinevad lokitüübid lainelisest kuni afroameerika tiheda lokini välja. See on välja töötatud meetod, mis on saanud väga suurt tunnustust ka kuulsuste seas ja sai alguse juba 2011. aastal, mil Lorraine Massey avaldas raamatu Curly Girl The Handbook (saadaval ka Rahva Raamatus, nagu näen https://www.rahvaraamat.ee/p/curly-girl/267312/en?isbn=9780761156789). Ma ei ole seda lugenud, kuigi huvipärast võiks, sest see tundub olevat selline “lokkide piibel”.

Nagu juba keskkoolist oleme õppinud, siis juuksestruktuurid on erinevad tänu valguehitusele juustes. Konkreetselt loomulike lokkide ehitus on keerdus (ilmselge), korrapäratud. Selliste juuste eripäraks on ka nn kahune karva pealispind, suurem niiskusekadu, juusteehitus ei ole korrapärane ega lukusta nii hõlpsasti niiskust, mis enamasti sirgetel juustel on. Seetõttu on väga oluline juukseid õigesti hooldada, et veelgi rohkem mitte kuivatada.

Siin postituses toon välja curly girl methodi põhipunktid (tegelikult erisusi vastavalt lokkide intensiivsusele on palju) ja selgitan, mida mina nendest juba teen või millised variantsioonid kasutusel on.

Ärge kasutage šampooni ja juustehooldustoodetes väldi sulfaate, silikoone, alkoholi

See teadmine on mul olnud juba väga ammu. Seoses sellega on isegi meeles umbes 10 aasta tagune käik Ilumaailma, kus küsisin sellist šampooni, milles ei oleks igasuguseid parabeene ja silikoone, et juuksed saaksid seest niisutatud, mitte pealt silutud (tegelikkuses kuivatatud). Selle peale vaadati mind kui … snoobi, mitte meeldivalt. Aga jah, kellel ei ole nii pretensioonikaid juukseid, see ei oska ka aimata, kui oluline on tegelikult neid tooteid kasutada ja milline vahe see on. Juuksed igasuguse muu jamaga on nagu heinad – kuivad, katkised, murduvad. Päris nii ma ei saa, et ma ei kasuta üldse šampooni ja see pidi selle meetodi üks keerulisemaid osasid olema, õigemini esialgu harjumatumaid.

Minu põhjalik juustepesu näeb välja nii:

 • Aegajalt teen juustele sügavpuhastuse ehk pesen juukseid mitu korda järjest (2-3, oleneb tundest). Šampoon peab olema õrnatoimeline ja kõikide kahjuline ainete vaba, et juukseid saaksid täielikult puhtaks. See protseduur on oluline, et puhastada ära juuksevahenditest, saastamisest ning kõigest muust, mis juustesse koguneb. Kusjuures, see, et mu juuksed ei ole päris puhtad peale pesu (kuivad ja kahused juuksed imavad igapäevaselt palju vahendeid sisse), sain teada ükskord juuksuris, kes tegi süvapuhastuse ja juuksed olid kerged ning siledad nagu beebil. Kui seda ei tee, ei imendu ka järgnevad vahendid juustesse väga hästi, sest juuksed on juba igasugust asja “täis” ning kurnatud. Juuksed on täielikult puhtad, kui tunned käega, et on siledad, mittekleepuvad, ühesõnaga, raske seletada, aga on vahe sees – kuidagi kergemad.
 • Siis vajutan juuksed rätikuga nii kuivaks, kui saan, et vesi juustest väljuks ja palsam mahuks sisse. Panen palsami ühtlaselt pähe (NB! Palsamiga ei tasu koonerdada) ning võtan väga rahulikult ja teen kõike muud, mida duši all või vannis teha – nägu, keha, muud hooldused, mask etc. Alles siis pesen palsami maha, kui kõik muu on tehtud ja puhas. Ehk duši alustan juustepesust, palsami panekust, lõpetan palsami loputusega. Curly girl method soovitab šampooniga harva pesta ja aegajalt juukseid pesta lihtsalt palsamiga (nimetatakse co-wash’iks), mõnel juhul palsamit mitte peast ära loputadagi, oleneb kui kräsuste juustega tegu. NB! Kordan veel – õiged vahendid on kõige alus, siis saab palsamit mitte pesta, kaua hoida jne.

Minu asendamatud pesuvahendid, mis vastavad kõikidele Curly Girl Method’i kriteeriumitele, on Gyada lokisarjast:

GYADA SHAMPOO Modellante Ricci ehk modelleeriv šampoon lokkis juustele. Šampooni võib ka lahjendada, et veelgi õrnatoimelisem oleks ning rohkem vahutaks.

GYADA BALSAMO Modellante Ricci ehk modelleeriv palsam lokkis juustele. See palsam on pigem nagu kreem – täiesti läbipaistmatu, hästi raske, rikkalik, täpselt see, mida mina noorena otsisin ega leidnud kuskilt. Aeg ajalt panin isegi toiduõli pähe, sest nii kuivad ja kahused juuksed olid. Palsam sisaldab taimeekstraktide ja -õlide segu (päevalille-, lina-, oliivi-, kookos-, seesami-, argaania- ja jojoobiõli), mis toidavad ja poleerivad juukseid koostoimes aaloemahla, sheavõi, takja- ja arnikaekstraktide ning saialillega ning on juuksetüve kaitsva toimega. Peale loputust olid juuksed justkui rasked ja siledad, ikka selles heas, toidetud mõttes. Seda palsamit heldelt kasutades ja kaua peas hoides, juuksemaski vajadust väga ei tekigi. Teine asi, kui mul seda palsamit ei olnud, kasutasingi erinevaid juuksemaske palsamitena – lihtsalt toimis paremini, kui teised, nn vesised palsamid, mida poest enamasti saada oli.

P37204843730258

Väldi juuste harjamist, kammimist.

Seda tõde teab vast iga loomulike lokkidega inimene, et lokkis juukseid ei kammita ega harjata. Mina teadsin seda teismelisena, ma olin umbes 16-17 aastane ehk 16-17 aastat tagasi, kui sai see asi selgeks, et kui ma kammin juukseid umbes 1-2 korda nädalas, on need n-ö taltsamad, siledamad, tervemad ja isegi kammitavamad. Curly Girl Method soovitab juukseid ainult sõrmedega lahti harutada, mis on palju juukseid säästvavam ja intuitiivsem, kui harjamine. Kui on vaja juukseid kammida, siis selleks on harja valik ülioluline, ainult teatud tiheduse ja õrnusega hari kammib õrnalt juuksed lahti ilma neid lõhkumata. Hetkel kasutan üldse mingit tangle teezer tüüpi harja ja taolist harja olen kasutanud juba aastaid. St seda brändi ei olnud olemaski, kui mu ema ostis juuksurist taoliste harjastega harja ja avastasime, et see toimib minule kõige paremini. Samuti on mul aegade algusest olemas üks ülisuurte piidega kamm, mida kasutan enamasti mingi juuksemaski laiali kammimiseks, kui juuksed märjad on.

Minu juuste kammimise rutiin alates “lokielu” algusest:

 • Juukseid kammin enne ja pärast juustepesu
 • Enne kammimist harutan juuksed sõrmedega lahti, nii põhjalikult, kui võimalik
 • Kui vaja, niisutan juukseid õrnalt
 • Harjan juukseid salkude kaupa, alustan alati juuste otstest, hoides ülejäänud juukseid kinni, et ma ei kisuks ega venitaks juukseid kogupikkuses. Juuste lahti kammimine käib väga delikaatselt (tõsi, alati ei ole see nii olnud, eriti vihase teismelisena, mil suutsin ühe harja isegi pähe ära lõhkuda, sest see jäi nii kinni 😀 )
 • Lõpuks harjan juuksed tervenisti läbi, üle pea, eest taha, tagant ette – hull kergendus on seda teha
 • Peale pesu panen pehmendavaid vahendeid (juustesse jäetavat palsamit ja/või õli ning seejärel kammin õrnalt üle. Siis panen viimistlusvahendeid või kui ei pane, lasen uuesti igati sõrmedega läbi, jäävad nn salku ja kuivavad lokki.
3730264
Minu ülimini juuksehari. See on lihtsalt hetkel selline, taolisi on suuremaid ka, aga kuna hetkel toimib, ei hakka kulutust tegema.

Ära kasuta kuumtöötlust ehk fööni ega sirgendajat

Kuumtöötlus ilmselgelt kahjustab ja kuivatab juukseid veelgi, olgu siis kuumakaitse peal või mitte. Föönitanud ei ole ma kunagi, see on mulle üsna vastu, elu ainsad föönitamised on toimunud juuksuris. On juuksureid, kes ei usu, et föönitamine teeb mu niigi karmid ja kohevad juuksed 360 kraadi raadiusesse üle pea, kuni saavad tõestuse ja siis on oih, kas soovite sirgendada ka nüüd. Ega vast muud üle ei jää või seon krunni ning kõik. Teine pool juuksuritest teavad, mida teevad, föönitavad madalal kuumusel, kasutavad difuusorit. Seda, et lasta juustel loomulikult kuivada, ei ole kunagi ühegi juuksuri poolt kuulnud, aga selge see, nad ei saa juukseid siis ise kuidagi stiliseerida või on see neil nii käe sees, ei tea. Igatahes, mina olen see inimene, kes tahab aeg-ajalt juukseid sirgendada. Mulle väga meeldivad sirged juuksed, päris tõsiselt, ja seetõttu ongi oluline, et juustel oleks pidevalt õige hooldus, niisutus, vahendid, et saaks endale aegajalt sirgendamist lubada. Nii et jah, kes tahab lasta lokkidel olla lokid, siis ärge föönitage ega sirgendage. Kes aegajalt tahavad ikka sirgendada, siis … pigistame vahel selle lõigu osas silma kinni ja hooldame ülejäänud ajal juukseid eriti pedantlikult.

Vältige tavarätikuid

Ehk ärge hõõruge ja kuivatage juukseid nendes. Minule on ka see ammu selge, et juukseid ei tohiks hõõrudes kuivatada, alati vajutan kuivaks. Kuna lokkis juuksed kuivavad ülikiiresti, siis muud kuivatamist ei olegi vaja. Kui peaks juuste otstesse veel vett kogunema, mis tilkuma hakkab, siis vajutan otsad uuesti kuivaks või olen mõnda aega rätik õlgadel. Kuna mul muud ei ole, kui tavarätikud, siis kasutan neid edasi, lihtsalt üritan väga õrn olla, sest need pusad ja juuste kiskumised, mis tavakuivatuse ajal tekivad, ei ole seda väärt ning on piisavalt ebamugavad, et mitte “rätikureeglist” kinni pidada. Aga üldiselt soovitatakse isegi vana t-särki kasutada või midagi sellist, et oleks juustele pehmem ja siledam.

Juuste stiliseerimine, lõppviimistlus

Lokkis juukseid ei kuivatata kunagi ENNE stiliseerimist või viimistlust. See on meetodi kuldreegel ja see reegel on ka minul taaskord 15 aasta tagusest elust juba selge. Kui hakata vahendeid kuivadele juustele panema, ei lähe lokid nii lokki, ei ole vormitud, siledad, segamini kuidagi kahudega – ühesõnaga igavene kleepuv mäsu on peas. Mina teen alati nii, et kammin juuksed läbi, panen mõnda niisutavat vahendit ning olenevalt sellest, kuidas enda juukseid kannan, panen viimistlusvahendit ja lase õhu käes kuivada, rohkem nendega ei sahmi, sest muidu võib kogu protseduur tühja minna.

Gyada Cosmetics lokisarjas on 3 viimistlusvahendit, mille hulgast mina valin.

 1. GYADA CREMA Modellante Ricci ehk Gyada Modelleerimiskreem lokkis juustele. Kui ma olen igapäevaselt kodus, kannan juukseid enamasti krunnis, eest ära, vahel ka lahti, siis kasutan kreemi. Täpselt samamoodi, nagu palsam, on ka selles kõikvõimalikud kasulikud õlid ja rasvad, juuksed jäävad pehmed, hooldatud, ülimõnusad ja ilusad. Hästi sametine, kerge.

P3720486

2. GYADA FLUIDO GEL Modellante Ricci, Effetto Morbido/Soft Curl ehk vedel modelleerimisgeel pehme loki saavutamiseks. Kui ma peaksin otsustama, siis see vast on mu lemmikvahend. Tõsi, tekstuur on rohkem geeljas, kuid mõjub isegi kergemini, jätab tõesti ülipehmed ja ilusad lokid ilma väga tugeva viimistletud tundeta. See geel sisalda samuti pehmendavaid õlisid, mis juustele hästi mõjuvad.

P3720491
Soft Curl ja Defining Curl spreigeelid
P3730105
See pilt ei ole just parim enda kvaliteedilt, kuid on hästi näha, kui kerged, läikivad ja siidised mu lokid on. Kasutatud Gyada geeli Soft Curl

3. GYADA FLUIDO GEL Modellante Ricci, Effetto Definito/Defining Curl  ehk tugevama ja defineerituma tulemuse jaoks. See geel on väga hea, kui tahta püsivamat, tugevamat tulemust, näiteks, kuskile välja, peole jne, et tuul ei hakkaks liigselt sasima ning tulemus oleks ilus ja korrektne. Tõenäoliselt saab sellega ka nn wet looki, kuid ma tahan rõhutada, et tegelikult ei tee see sellist karmi, pulkas tulemust, vaid ikka ilusat lokke välja toovat efekti. Mina olen seda vähe katsetanud, aga selle vähese aja jooksul sain tõestuse, et toodet saab täielikult usaldada, sest lokkide puhul on peamine küsimus – kas mu soeng püsib, kas ma saan välja minna ilma, et ma tuleksin tohutu kahupeana tagasi, jah, saab!

Kõikide nende vahendite kandmisel kehtib ka see reegel, et kui tahta tugevat lokki, siis tasub neid asju panna pea alaspidi, et juuksed ei oleks peadligi ning rasked, kätega salkhaaval juuksed kokku suruda, n-ö tõsta peale lähemale, et lokid saaksid vabamalt kuivada, eralduda, seega rohkem lokki minna. Kui juukseid muudkui kammida, enne viimistlust kuivatada, võib olla oht, et peas on lihtsalt üks suur kahu või geeljas vilt. Jah, täpselt nii see võibki minna 😀

Niisiis, tegelikult Curly Girl Method ei ole mulle midagi uut, küll aga on mul hea meel, et see on nii palju kõlapinda saanud, sest need juuksehooldusrutiinid olid paljudele võõrad, ka juuksurid ei suuda enda sissekujunenud meetoditest loobuda ning seetõttu ongi tihti olnud tunne, et mina pean neid juhendama ja pole harv juhus olnud ka see, kui olen lausa vaidlema läinud, sest nemad on ju spetsialistid, mina lihtsalt pretensioonikas. Igal juhul, noorena on lokkis juukseid omada, seigelda ja katsetada, kuidas midagi toimib, päris stressirohke, sest siis muudkui mõistatad, miks ei toimi nii nagu teistel või nagu igas ajakirjas väidetakse. Mina olen katsetanud suure hädaga kõike, et ei kammi, pusad, odav geel, kõikvõimalikud kodused maskid, munad, mesi, toiduõli, katkine hari juustes kinni, nutt lahti – kõike on olnud ja läbi selle olen  jõudnud peaaegu sellise curly girl methodini, nagu meetodi autor ise ning nagu ka tõenäoliselt paljud teised lokipead. Ma usun, et selle raamatu taga oli samuti palju taolisi emotsioone ja katsetusi.

Headesse juustevahenditesse tasub tõesti investeerida, nende mõju võtab veidi aega, aga avastus, kui pehmed ja terved võivad juuksed olla, on seda väärt. Ei tohiks alahinnata efekti, mida annab kahjulike ainete vältimine, see on kräsupeadele hädavajalik.

Loodan, et saan enda postitusega aidata paljusid loomulike lokkidega inimesi või inspireerida vanemaid, kelle lapsed on selliste juustega, sest olles ise olnud lokkis juustega noor tüdruk – see elu ei olnud mitte meelakkumine ja oleks mul vaid siis olnud teadmised ja vahendid, mis nüüd saadaval on, oleks see võitlus enesega veidi kergemini läinud.

Millega muuga ikka lõpetada, kui lokkidega!

Kõikidel piltidel juuksed viimistletud Gyada juustesse jäetava geelspreiga Soft Curl.

P3720745P3720757

NB! Uurides nende kodulehte, näen, et hetkel on käimas kampaania, mis kestab 12. aprillini: kõikide vähemalt 45 euroste tellimustega, tuleb kaasa tasuta Gyada kangasmask (omal valikul) ning tasuta transport! 

3 kommentaari “Minu isiklik “curly girl method” ehk loomulike lokkide hooldus

 1. “Kuna lokkis juuksed kuivavad ülikiiresti” – ma ei tea, mu juuksed kuivavad 3-4h 😀
  Hakkasin ise ka CGM-it kasutama 2 kuud tagasi. Soetasin ka mikrofiiberrätiku, froteerätikuga enam üldse juukseid ei puuduta. Samuti soovitatakse, et padjapüür oleks siidist, sest puuvill imab juustest niiskuse vms. Olen ise alles uus selles meetodis, mingid nipid on mul elu jooksul juba välja kujunenud lokke hooldades. Aga samas olen ka palju uut omandanud. Ja kogu see maailm on nii põnev!😀 Ja nüüd kui sa mainisid, et seda raamatut on ka võimalik Eestist osta (vaatasin, et tellimisega ja saabub 4-6 nädalaga), siis muidugi ma tahan nüüd seda ka endale 😂

  Meeldib

 2. Tulin täpselt sama asja kirjutama 😀 kõige muuga olen nõus, aga mu juuksed kuivavad mitu-mitu tundi. Tavaliselt tegelikult panen märgadesse juustesse geeli, siis vajutan kuivaks ja ootan, kuni juuksed poolkuivad, siis kuivatan pea alaspidi difuuseriga, et juuksed pealaelt rohkem volüümikad oleks.

  Meeldib

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s