Jõuluime on sündinud – lasteaiavahetus!

Meie saime varajase jõulukingi või isegi jõuluime osaliseks.

Meile helistati Kannikese lasteaiast, kus Johan oli tasandusrühma järjekorras ning kuhu me ta suhteliselt alles lisasime (sügisel) ja öeldi, et kuna üks laps kolib maale, meie oleme nimekirjas järgmised, siis pakuvad seda kohta meile! Jee!

Ma rääkisin sellest uues videos ka, kes minu Youtube jälgib, need teavad, kes ei jälgi, aga tahaksid, siis viimane “nutuvideo” (sest hormoonide möll ja igasugused muud asjad ajasid nutma) asub siin: VLOG #16: Kiired ajad, kiire pulss, möllavad hormoonid, naer ja pisarad

Igatahes! Nüüd on asi ametlik – kõikvõimalikud avaldused saadetud, jääb vaid üle loota, et sattusime Johani jaoks õigesse kohta, kus teda hinnatakse just täpselt sellisena nagu ta on ja kus tema areng on igakülgselt toetatud.

Ei salga – hirm on ka, sest me Jaanusega oleme nii ettevaatlikuks ajaga muutunud, tahaksime Johani säästa igasugustest väntsutustest nähes kui tundlik ta tegelikult nende suhtes on. Tema tundlikkus ei väljendu nutma puhkemises või ema otsimises, vaid hilisemas välja elamises, väsimuses, öised nutud, sõnakuulmatus ja väga ilmne kõne vähesus – rääkimise asemel elab välja hoopis muud moodi. Kui ta on kodus olnud, oleme temaga ise tegelnud, oleme käinud Baby Sportis eripedagoogi või tegevusterapeudi juures, logopeedi vastuvõtul, siis on ta kohe palju rahulikum ja jutt jookseb.

Mina ei tea, kas üldrühmas ei ole aega üldse suhelda vähese kõnega lastega, aga Johan on kuidagi nii … löödud olemisega olnud, kui lasteaiast tuleb. Vahel on just väga tore olnud, teeb tsau kõigile ja näha, et oli hea päev, aga enamasti oli päris paha sellist väsinud ja lausa agressiivset last näha. Võib-olla lasteaed mõjub kõikidele temaealistele nii, ma ei tea.

Viimasel ajal oli üldse see asi, et nägi enda rühma ja enda õpetajat, siis ta lausa nuttis, et ei taha minna, kuigi ta on alati tahtnud, sest lasteaed tähendas ju mängimist ja möllu. Nüüd oli kuidagi täiesti ära. See oli alates ühest teatud päevast, kui nägin, et midagi on juhtunud, sest Johan oli väga õnnetu, pilk maas, tasane ja kurblik, mis tema energia juures on enneolematu. Uurisin õpetajatelt ka, mis on juhtunud, aga öeldi, et nad ei oska midagi arvata, kõik tavaline. Võimalik, et solvus, läks tülli, sai riielda, tundis ülekohut mingi asja suhtes, sest tal on ju end sõnadega raske selgeks teha, seega jääb tihti arusaamatuks ja tahaplaanile. Igatahes, raske oli last nii vaadata, kes on muidu energiapomm. Ma ei arvanud sellest korrast suurt midagi, aga peale seda tekkis tal ülisuur vastumeelsus lasteaia osas, nii et hommikuti oli tunne, et võtame siiski ukse peal kaasa, sest kuidas ma jätan ta niimoodi sinna. Kaasa teda siiski ei võtnud, vaid olime nii kaua seal, kuni kasvõi üks naeratus tuli ja mängima läks, kuna see kaasavõtmine võib tal muidu kombeks saada.

Igatahes, ta on lasteaias päris vähe käinud, teeme vabu päevi väga palju, mis ühest küljest on meile ja enda tegemistele halb, teisest küljest laps on rahulikum ja rõõmsam. Ma tõesti loodan, et nüüd, kui saime tasandusrühma, kus on vähem lapsi, kohal olemas logopeedid ja teised spetsialistid, tegevused individuaalsemad, siis saame selle mure lahendatud. Selge on see, et teenima me Jaanusega peame ning lasteaiateenust on meil vaja.

Kõne arengu suhtes on igal juhul imetore, et me sinna lasteaeda saime, see tähendab seda, et jäävad ära kõik kallid erateenused ja meie hingevalu seoses sellega, kui palju või vähe me seda pikas perspektiivis lubada saame. Seni on Johan saanud eripedagoogi, tegevusterapeudi ja logopeedi teenust, mille peale juba näen, kui kasulik see talle on ja mida aeg edasi, seda rohkem hakkab “pilt selginema” ses osas, mida tal täpselt vaja on.

Ma ei oleks eales uskunud, et lapse kõnearenguga seotud küsimused ja mured saavad nii kurnavad olla – alates asjaajamisest kuni konkreetsete teenusteni jõudmiseni. Rääkimata murest ja enesesüüdistustest, miks see kõik üldse nii on. Muide, rääkides puude taotlemisest, mida paljud perearstid endiselt kõne hilistumisega lastele soovitavad, siis seda ei anta enam nii kergekäeliselt ning viimati kinnitas seda ka logopeed, et kõne hilistumisega ei saa puuet juba paar aastat. Niisiis, paljud lapsevanemad on VÄGA hädas teenuse saamisega ja seda on nii kahju kuulda.

Mis siis veel … Järgmisel nädalal on lasteaias jõulupeod. Johan ja Oskar pole ammu lasteaias käinud, natuke mure on, kuidas nad peol midagi teha oskavad. Samas, Johanil on vist pool rühma üsna harva kohal olnud, sest seal oli suur tuulerõugete puhang, millest me vist pääsesime. Võimalik, et peale järgmist nädalat ei pääse, aga saabki asjaga ühele poole. Mõnes mõttes loodan, et jõulupidu tuleb ülitore, teises mõttes teeb see sama mõte natuke haiget, sest äkki Johan hakkab siiski enda kaaslasi igatsema. Mind lohutab laste küllatki paindlik meel ja kiire sisseelamisvõime. Ühesõnaga, ema süda valutab iga asja peale, tundub nii 😀

Jõulupidudel on vajalikud päkapikumütsid. Kuidagi juhuslikult nägin kuulutust ja tellisin mütsid Keral Disainist. Esialgu ei osanud nendest midagi arvata, aga mulle sobis nii materjal kui hind. Materjaliks on Öko-tex sertifikaadiga puuvillane veluur (puuvill 80%, polüester 20%), mõnus ja pehme ning hind 8 eurot. Kirjutasin ühel päeval ja järgmise või ülejärgmise päeva õhtuks teatas, et mütsid on valmis. Väga kiiresti!

Kui muidu ei olnud minu jaoks kohev tutt oluline, siis need mütsid tulid ÜLIILUSAD! Väga kohev tutt ja väga punane riie! Nii, et nüüd ma sain koheva päkapikumütsi fenomenile ka pihta, haha! Igatahes, poisid on nii ilusad, armsad, tublid ja kõike-kõike. Viimasel ajal üldse imetlen neid kahte, kuidas koos asjatavad ja mängivad ning mingi helge tunne on sees.

Siin on siis päkapikugalerii ehk Oskari ” I regret nothing” süüdimatu kommisöömine.

Jah, mu lapsed söövad kommi.

7 kommentaari “Jõuluime on sündinud – lasteaiavahetus!

 1. Kui jutt Tartu lasteaiast, siis eelnevatel aastatel on see küll tore ja hooliv lasteaed olnud (laps lasteaiast ära 4 aastat). Kui õpetaja on tasemel ja südamega asja juures, siis tasandusrühm võib teha imesid.
  Jõudu ja kaunist pühadeaega

  Meeldib

 2. Kui hea uudis! Kannikese lasteaed on väga tore lapsele! Mu enda laps sai sügisest sinna koha, käib küll pervasiivsete arenguhäiretega rühmas,mitte tasandusrühmas. Aga kogu personal kellega kokku olen puutunud, on hästi sõbralikud ja toredad. Usun, et Johanile kindlasti meeldib seal!

  Liked by 1 person

 3. Vabandust, olen blogi uus lugeda ja ei ole jõudnud veel päris kõike lugeda, aega seoses Johani kõne arenguga, siis kusmaal see täpsemalt on? Kas sõnavara on kehv või pole veel lauseid või pole pikki lauseid ja õigeid käändeid, pöördeid jne? 🙂

  Meeldib

  1. Ma ei tahaks tegelilkult lasteaia nime otse öelda seetõttu, et äkki on meie kogemus ainult selline. Kui väga otsida, siis vast leiab, kus ta enne käis. Aga ma tean, et samas rühmas samade õpetajatega olid osad väga rahul. Tõenäoliselt on minu laps aktiivne, nn raskem laps ja seeõttu õpetajad ei mõistnud temaga vastavalt käituda, vaid tekitasid veel enam pingeid ja lapses trotsi, et ta ei kuulu “hulka”. Noorem laps, Oskar, käib veel endises lasteaias ja temal läheb väga hästi, aga jällegi, teine iseloom. Samas, minu jaoks ikkagi selline vahetegemine ja lapse arengu pärssimine sellega on andestamatu. Et jah, ma ei maini lasteaeda ja loodan, et kõik saab seal korda.

   Meeldib

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s