See va jõuluvana teema …

On üks teema, mis mulle rahu ei anna ja selline tunne, et selgitustöö ei mõju, aga see jõuluvana-värk. Pere ja Kodu jagas taas eelmise aasta artiklit, milles kirjutasin jõuluvana traditsioonist ja sellest, kuidas me sellesse suhtume. Ma ei mõista, kuidas see nii vastuvõetamatu on, kui meie jaoks on kõik ju hästi. See teema ei ole mitte kuidagi seotud enda kibeduse, pettumuse või millega iganes kommentaarides ikka ja jälle välja tuuakse.

Ma ei teagi, miks ma JÄLLE otsustasin sellest kirjutada, aga mul on nii halb tunne ses osas, et kui ma teatasin kunagi, et meie jaoks jõuluvana ja päkapikud on lihtsalt tore traditsioon mitte päris päris, siis oleme arusaamatult palju negatiivset tagasisidet ja hinnanguid saanud.

Mina tahan öelda, et jõulud on mu absoluutne lemmikpüha – ilus, soe, maagiline, mingit kommertsi või häda ma selles ei näe – see on ja jääb maailma mõnusamaks pühaks. Minu jaoks ei ole oktoobris liiga vara jõuludest rääkida või mõelda, mida söögiks teha. Ma arrrrmaastan jõule!

Meie jõulutraditsioonid on alati aukohal – ma ei mäleta jõuludega seoses mitte kunagi ühtegi negatiivset või kibestumusttekitavat tunnet, pigem kõigil on mingi seletamatu õhin ja ootus, jõuluasjad, jõulutuled, ehted, söögid, vürtsid, piparkoogid – kogu see värk. Jõululaulud, jõuluraamatud, jõulufilmid, jõulupeod, jõulupeoriided, jõulujõulujõulu. Nüüd on jõulu-Lego ka veel, millest ma, muide, alles eile põhjapõtrade ja jõuluvanaga jõululinna ehitasin 😀 Sest jõulu-!

Ja! PÄKAPIKUD käivad ka! Me teeme üksteisele päkapikku, eluaeg teinud (olgem ausad, te teete ju sama, lihtsalt nimetate teisiti), meile on see lõbus ja armas olnud. Lastele tahan sama õpetada – kõik võivad teisele päkapikku teha ja tuju tõsta, see on imetore, kui nad tahavad kinkida ja hoolida. Sinna juurde käib alati see jutt, et oo, vaatame, mis päkapikud tõid, oioi, kes küll tõi jne, kunagi ei olegi seda, et säh, võta kommi, pole mingit tralli vaja. Muidugi, on jõulutralli vaja!

Kõige tähtsam jõulude juures on jõuluõhtusöök ja mitte sellepärast, et kõht liiga täis süüa, vaid sellepärast, et kõik saavad kokku, katsetame uusi retsepte, teeme vanu ja “peab-olema” sööke – aga seda ei jäta me mitte kunagi vahele ja pole sellist asja, et ma ei saanud tulla. Kõik saavad tulla, sest kõigiga arvestame, millal saame ühiselt jõule pidada.

Jõuluõhtul käib jõuluvana ka – loeme salme, laulame, mängime – kõik asjad. Ja meil on nii lõbus, eriti impro-voorud aka mul-pole-salmi-voorud, aga ilma salmita kinki ei saa, niisiis, tuleb ise välja mõelda. Kingitused ise ei olegi nii olulised – paneme oma oskused ja anded mängu ning olenemata oludest kingist ilma ei jää keegi. Igatahes, me teeme, ma usun, palju, mida teisedki.

Sellepärast mul ongi isegi veidi valus lugeda neid kommentaare, et mis inimesed me küll oleme, kuna meie ei usu jõuluvanasse. Ma olen üles kasvanud selliste traditsioonidega – ma ei mäleta aega, et oleksin tõsimeeli uskunud jõuluvanasse või päkapikkudesse, aga nad on igal aastal käinud ja ma olen igal aastal olnud õhinas, kas nad käisid, mis nad tõid – see maagia jõulude ümber pole grammigi muutunud, sest ühtegi muutust ei ole olnud – jõulud, jõuluvana ja päkapikud on alati olnud minu jaoks samad. Hullult lahe jõulutraditsioon, milleta justkui ei saagi. Mul pole pettumuse või kibestumuse raasugi! Põhjus, miks selline artikkel üldse ilmus, oli lihtsalt tutvustada erinevaid kombeid ja näidata, et ka nii tehakse. Me, muide, ei ole ainsad, kes nii teevad, nii et siin pole mitte midagi enneolematut.

Nii et ikka ja jälle tuletan meelde, et inimesi ning elusid on erinevaid – meie teeme nii, meil on tore, teie tehke teie moodi ja kõik saavad rahus elada ning keskenduda, mis on päriselt oluline – märkamine, hoolimine, tolerantne suhtumine ja koostöö. Sest me oleme ju siin ühe maakera peal koos ning tore oleks, kui saaksime kõik mõnusalt aega veeta ilma selgituste või tõestusteta, et oma kohta välja teenida. Kõik mahume.

jõulukas

6 kommentaari “See va jõuluvana teema …

 1. Näh! Aga mina ei tulnud selle peale, et nii saab päkapikutada. Oleks võinud tulla 6-7a tagasi, kui esimene laps oli väike. Ma ei tahtnud loobuda päkapikutamisest, aga samas olen alati tundnud süüd lapsele “valetamise” tõttu. Omast arust eelmine aasta rääkisin kõige suuremale ka tõe ära, aga sel aastal teeb ta igatahes nägu, et tõsimeeli usub nii päkasid kui jõuluvana selle kõige maagilisemas mõttes. Mul on nii kahju, et ma ei osanud ise luua maagiat, mis ei hõlmaks seda, et mingi väike mehike toob sussi sisse üllatusi.

  Liked by 1 person

  1. No see postitus andis küll mõtteainet. Enda laps on alles aastane, seega tõeline jõuluteema alles “kauges tulevikus”. Ise sain väiksena samuti varakult aru, et jõuluvana on tuttav, aga ega jõulud vähem toredamad ei olnud. See lastega päkapikutamine on küll väga vahva!

   Meeldib

 2. Meil kujunes ka ilma suurte plaanite nii välja, et 3- ja 4-aastane tundsid jõululaupäeval kostümeeritud vanaisa ära ja tundus vale lastele nende siira rõõmu peale valetama hakata et EI vanaisa oli saunas ja jõuluvana on lihtsalt vanaisa moodi jne jne…lapsed on väga nutikad ja ilmselt teavad jõulude saladust juba varem kui vanemad aimata oskavad :). Samas jõulurõõm ja ootus ja ärevus on ikkagi nii laes nii lastel kui meil endil!

  Liked by 1 person

 3. Ma ei ole seda artiklit lugenud ja teemaga end kursis hoidnud, aga tahtsin lihtsalt öelda, et jumal tänatud, et selliseid inimesi nagu teie ka olemas olete, sest mul endal on plaanis sama teha ja nii ma ei tunne end liiga imelikult. 😀

  Meeldib

 4. Kõige tähtsam jõulude juures on see pidev protsess, kogu detsembri jooksul toimuv. Kodu kaunistamine, step by step, piparkookide meisterdamine, kuuse toomine, mandariinikausid, küünalde põletamine… Jõuluõhtu on nagu nö esietendus, kuhu kõik koondub.
  Mulle meeldib su blogi ja stiil. Seekord olen eriarvamusel. Laste uskumine imedesse on imeline! Kui on õige aeg, see kaob iseenesest, tasakesi. Muinasjutte ju ka laps usub! Las jääda see imede uduloor jõuluaega! Elu on niigi kiire ja praktiline.
  Ja saab ka nii lastega, et ei valeta neile 😉
  Kõike kaunist!

  Meeldib

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s