Sain hakkama ilma palderjani ja morfiinita

Mina olen laste saades mingi täielik nutja – absoluutselt iga asi ajab pillima, mis nendega seotud, iga saavutus, iga tegevus, suvaline mõtegi võib seda teha. Samamoodi tärkab iga asja peale emalõvi, mis nendega seotud. Ühesõnaga – ülitundlik ja kaitsev, mis puudutab lapsi, lausa liigagi vahel.

Noh ja mõelge siis, mis tunne oli, kui tuli teade, et olen oodatud lasteaeda emadepäevaüritusele – ma olin mitu päeva ärevil ja sisendasin endale mingeid tekste, mida korrutada, kui asi ikka täitsa käest ära läheb ja löristan kuskil nurgas nutta, sest Johan joonistas midagi või laulab. Teine hirm oli see, et Johan mind nähes käitub hoopis teisiti ehk n-ö tavaliselt, hakkab jaurama, et tahab õue, lennukit, autosse või muidu… ega tee üldse midagi kaasa ja mina ajan teda mööda saali taga.

Eile oli see kauaoodetud/-kardetud päev. Kuna Johani rühmas on kõik veel nii väikesed, siis ei korraldatud suurt kontserti, vaid olime ainult meie rühma emad ja lapsed suures saalis ning viidi läbi ühine muusika- ja tantsutund.

Algul, kui lasteaeda läksime, ootasime laste kappide juures, kui nad rühmast tulevad, siis iga laps võtab emal käest kinni ning koos läheme saali. Ma juba seda osa kartsin, sest arvasin, et no, Johanil on käest kinni hoidmisega halvasti, kuigi me harjutame, oi, kui palju – ta ei taha käest kinni hoida ning suure tõenäosusega järgneb elu draama. Siis tulid lapsed välja, võtsime ilusti käest kinni, ootasime oma korda, et järjest treppidest üles saali minna – kõik sujus ideaalselt.

Mulle nii meeldib, et Johan käib lasteaias, sest see näitab, milline ta suudab olla teises keskkonnas teiste lastega, seda on nii rahustav ja lahe näha. Igatahes, läksime saali, istusime ringis, Johan oli nii tubli, istus samuti, nagu kõik teisedki, koguaeg hoidis muudkui käest kinni ja kallistas. Nii armas, selline ideaalne emadepäev, kus lapsed on emade küljes kinni 😀

Siis laulsime, tantsisime, mis läks ka väga hästi, meil oli lausa lõbus, ei mingit ülevoolavat tundelist “Ema süda” laulmist, mis on otseühendus nutuga. Peale seda oodati meid rühma tagasi, kuhu oli tehtud väike kohvi-koogilaud ning lapsed andsid emadele üle enda tehtud kingitused! Oeh.

Vot see kingituse osa oli küll… tuli ise kaardi, kaelakee ja väikese lilletopsiga, mis kõik olid tema enda tehtud, värvid valitud, lill istutatud, kastetud (õpetaja abiga kindlasti, aga iga laps valib seal alati ise värvid ning tõesti, kõigil olid erinevad kaardidki) ja andis mulle need üle. Ma filmisin ka seda osa, kui tuli, sest ma tahtsin nii Jaanusele näidata, kuidas meie Johan midagi sellist teeb. See oli nii armas, siis muudkui kallistasime, näitas mulle enda tehtud kaarti ja temast oli näha, kui elevil ta oli, sest tõenäoliselt pani info kokku küll, miks ta seda tegi. Varem oli vaja viia lasteaeda igal emal endast pilt, mis pandi üles ja lapsed said tutvuda üksteise emadega, vast siis oli emade teema koguaeg õhus ja muudkui seletati, et kui emad tulevad, siis see on neile ja harjutasid isegi mingit salmi ja … Nii armas oli kõik! Ma siin heietan ja korrutan, sest ei jõua endalegi kohale, mis olukorras ma nüüd oma eluga olen – lasteaia emadepäev ja mina olen seal üks emadest!

Ma vabandan juba ette, et pildid on tehtud kiiruga telefoniga üsna hämarates oludes, aga pildistamine ei olnud see hetk prioriteet, sest kuidagi inetu on emadepäeval koguaeg telefon ees olla ja lapsele mitte tähelepanu pöörata … Aga mõne tegin, blogi sõi kvaliteeti veelgi rohkem ära. Igatahes, siin näitab Johan mulle enda tehtud kaarti ja tutvustab seda uhkusega! 🙂

Kui kojuminemise aeg oli, siis käis kõik enamvähem tavapärase rütmiga – panime riidesse, ütlesime head aega, õpetaja kiitis, et Johan oli tubli ning läksime õue, hakkasin ka siis käest kinni võtma, nagu terve õhtu oli olnud, siis viskas maha ja märatses ning nii me aegluubis poris rullides koju läksime. Vahepeal vaatasime aia taga poiste jalkat ja “koristasime” juba vanas tuttavas kohas (ta on seal ennegi seda teinud) – viskas muudkui kive ja oksi prügikasti. Lõpuks pidin selle tegevuse lõpetama, sest prügikastis peaks siiski prügi olema. Ja jälle sai karjuda pikali olles, jalad süldid ja puha.

Noh, andsin valiku, et helikopterit ei saa või hoiab käest kinni, kuni lõpuks sai aru, et siin pääsu pole – nägu klaar, käest kinni ja jalutasime idülliliselt poristena koju.

emadepäev4

Kodus näitasin Jaanusele ka meie videot, kuidas tuli mulle asju üle andma ja kui lasteaias oli natuke imelik, et kas ma nüüd pean siis filmima, ma saan ju rääkida ka Jaanusele, aga kodus, kui ta videot vaatas, olid pisarad silmis, et uskumatu, meie Johan. Nii, et nii tore, et filmisin ja tegin seda, jällegi, vildakalt, kuna minu silmad olid filmimise asemel siiski Johanil.

Samal ajal, kui Jaanusele enda kingitusi, pilte ja videosid näitasin, sai Oskar Johani kummiku ja jogurti kätte, pani 1+1 kokku ning sai ka saavutusvajaduse rahuldatud kallates jogurti kummikusse. Ma loodan, et ta sealt juua ei jõudnud.

emadepäev3

Selline saigi minu kauaoodatud esimene emadepäev lasteaias. Ma olin terve õhtu ja tänase ka veel nii ülevas meeleolus ja liigutatud, kuidagi nii armas on olla, et ma ei oskagi seda päris hästi seletada.

Mis eriti hea, ma ei nutnud terve ürituse vältel mitte kordagi, nii et nüüd ma võin küll end kiita – ma olen nii lasteaia arenguvestluse kui emadepäeva üle elanud ilma tuimestuseta, rahustiteta ning ilma nututa!

emadepäev5

4 kommentaari “Sain hakkama ilma palderjani ja morfiinita

  1. Ma mõtlesin ka enne lapse esimest jõulupidu detsembris, et ma puhken valju häälega südantlõhestavalt nutma ning kasvatajad peavad mind käevangus teise ruumi toimetama, et ma esinemist ei häiriks, aga… ei midagi sellist. Istusin seal heldinud olekus ja plaksutasin käsi muusika rütmis nagu mingi… ema (millal selle rolliga ära harjub?).
    Samas, ei ole kaugel need ajad kui laps siiralt minu-ema-on-mulle-kallis lauludega esineb ja no need ajavad kindlalt tönnima. Kujutan ette kuidas ma seal teiste emade keskel läbi pisarate üle õla kõigile ikka teada annan, et “See on minu laps seal!”.

    Johan on nii tubli asjalik ja no Oskar + kummik + jogurt on geniaalne 😀

    Liked by 1 person

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s