Meie uus koduabiline

Lugesin kuskilt, et õnnelikud lapsed on need, kes saavad teha mõtestatud tegevusi, mitte niisama aega veeta ja ma nõustun täielikult. Tihti lapsevanemad (mina kaasa arvatud) ajavad lapsed mängima ning imestavad, miks nad seal ei püsi, tuba on mänguasju täis, üritavad veenda, et vaata, kui põnev see või teine. Lapsed ei ole nii lihtsad olevused midagi – nad ei suudagi püsida sellise tegevuse juures, millest midagi ei sõltu. Liigutab oma mänguasju natuke aega, tüdineb ära ja rahutus kipub peale tulema.

Täiskasvanutel on sama – kes ikka suudab teha tööd või tegevust nii, et tulemust ei näe, saavutusvajadust rahuldada ei saa, mitte midagi sellest ei muutu – ega pikalt ei suuda küll.

Kuigi algul võib tunduda, et väikelaste kaasamine “pärisasjadesse”, nagu söögitegemised ja muud toimetused, on tülikas ja aeganõudev, siis tegelikult, mina olen aru saanud, et pigem see hoiab aega kokku. Lapsed õpivad kiiremini, kui me arvata oskame ning lihtsaid ülesandeid andes suudavad nad vaikselt tegevuses püsida uskumatult kaua aega. Niisiis, olen hakanud nii Johani kui Oskarit igapäevaselt tavalistesse asjadesse kaasama, sest ma näen, kuidas see neid rahustab, silmad särama paneb, motiveerib ja samas, nii uskumatu, kui see ka ei ole, ma suudan neid palju edukamalt hallata, näiteks, köögis, kui eemal mänguasjade seas võideldes ja kisades.

Mis puutub segadusse, mis laste kaasamine toimetustesse endaga toob, siis ka seda olen õppinud vabalt võtma ja ka nende järelt koristamine või nendega koos koristamine võtab vähem energiat, kui rahutute laste kisa kuulmine, vähemalt minu puhul küll.

Haldamine, kontrolli saavutamine ongi see, mis teeb lapsevanema elu kergemaks. Me ei suuda ära hallata eemal kaklevaid ja laamendavaid vendasid, kes igavusest kõikvõimalikke keelatud tegevusi välja mõtlevad. Samuti ei suuda me hallata seda, et nad ei roniks absoluutselt igale poole ega kukuks sealt end vigaseks. Selline pendeldamine laste ja muude tegevuste vahel ajabki närviliseks, võtab tohutult aega ja energiat ning tekitab tunde, et mitte ühtegi asja lõpuni ei ole võimalik teha.

Lapsed tahavad end vajalikena tunda, tahavad asjalikke asju teha ja samas, tahavad ka ronida. Kõige keerulisem ronimise aeg on vist hetkel Oskaril, kes on varsti 1aa ja 2-kuune. Ta suudab ronida, aga tema tasakaal ja kõrguste hindamine ei ole just parimad. Tegelikult Johani ronimised on ka päris hullud, sest ta on liiga nutikas ja tugev, aga samuti, ohu hindamine ei ole just kõige kõrgemal tasemel.

Kui me midagi koos teeme, kus on vaja lastel toolidel püsti olla, näiteks süüa, siis alati läheb minul mingi võhm ikka sellele, et kontrollida ja hoida ega tool ei libise või nad ise ei kukuks.

Mul on kaks ronijat poissi, kes tahavad ninapidi igal pool sees olla, niisiis, oli vaja hakata vaatama natuke kindlamat varianti, kui libisevad tavatoolid ja leidsin Vaffa tooli.

Vaffa tool on selline kaks-ühes tool, et käib püstisesse asendisse, nagu kõrgeks pukiks, mille küljed on kinnised ning selja taga on kaitsev pulk ning samas, kui klambritest lahti võtta ning teisiti kokku panna, tekib sellest madal laud ja iste. Minu meelest täiesti geniaalne toode!

Jaanus on alati seda meelt olnud, et sellised abivahendid on täiesti hädavajalikud ning tõeline aja kokkuhoid – millega sa pigem tegeleksid, kas närvitsemise ja jälgimisega, kuidas nad muudkui ronivad, ega nad ei kuku jne või tegelikult vajalike asjadega ning rahuliku eluga, millega võidad aega ning teed palju rohkem ära. See on selline veenmise kõne, et kas meil ikka on nn mugavusi, nagu spetsiaalne tool, vaja.

Jah, on. Alates hetkest, kui Vaffa tool meieni jõudis ja selle kokku panime, on see igapäevaselt kasutusel. Muide, kokkupanemine käis päris tugevasti – ikka tükk tegu oli see metalltoru korralikult pesasse saada, aga kuna seda on palju rõhutatud, et käibki raskelt, et oleks turvaliselt kinni, siis teadsin, et see pole mingi tootmispraak, et ei käi kõik klill-klikk-klikk paika. Kaasas oli isegi üks puidust plaat, mida kasutades saab seda toru paika taguda, et tooli mitte rikkuda. Mulle meeldis üle pika aja näha raskesti kokkupandavat mööblit – see tähendab, et on tugev ka, mitte ei vaju laiali ega vaja lisatoestust. Akutrelli on ka vaja või no, kergem on sellega.

Kui mõnus on lastega toimetada absoluutselt ilma närvitsemata või ilma märkusteta “vaata, et sa ei kuku”, “ole ettevaatlik”, “ära siia roni” – ausalt, mul on enda hääletoonist neid laused öeldes juba kõrini 😀 Aga Vaffa tooliga on need mured tõesõna lahendatud ja mitte lihtsalt, vaid ma lausa naudin neid aegu, kui lapsed kõrval toolis kõõluvad ja mina neile midagi õpetan. Siis jääbki aega näha “pärisasju” ehk seda, kui nutikad, kui osavad ja kui kiired õppijad mu lapsed on. Näiteks, lastega söögitegemisest on saamas päris kindlasti üks mu lemmiktegevusi kodus.

Ma ei hakkagi väga pikalt rääkima, kuidas see tool meid igapäevaselt aitab, vaid lajatan siia suure pildigalerii lillede kastmisest hambapesuni välja- see räägib enda eest.

NB! Vaffa tooli on teisi värve ka! https://vaffa.ee/

 

 

 

 

22 kommentaari “Meie uus koduabiline

 1. Just eile vaatasin Selveris neid koristamiskomplekte lapsele, sest talle nii meeldib ema moodi olla ja mopiga tuuselda. Samas mõtlesin, et kuivõrd keskkonda saastav kulutus see oleks, pealegi lapsel ju palju funim suurte asjadega “koristada”. Ma tavaliselt last kodutöödes appi ei kutsu, sest lihtsalt ise saab kiiremini ja paremini, kuid vahest satub ta mulle appi ja siis ma samaaegselt ahastan-naeran-heldin, sest ta on nii püüdlik, aga nii aeglane ja tekitab suuremat segadust. Aga kui laps tunneb end vajaliku ja tähtsana, siis mis mul saab selle vastu olla.

  Tool on äge, kui meil seda hiinajura kodus juba olemas poleks, siis valiksime selle, tänud soovitamast. Ja poisid on überarmsad!

  Liked by 2 people

  1. Kusjuures, ma olen ise ka mõelnud, et ostaks rohkem lastemõõdus koristusasju, aga nad võtaksid ikka täismõõdus harja ja tolmuimeja pigem kätte 😀 ainus, mille ostsin, oli hea kühvel ja hari, et saaksid ise pühkida ja värvilised lapid, et kutsuks rohkem koristama. Eks see koos koristamine ongi nii ja naa – kui arvan, et nad ei korista ega jää midagi meelde, siis suvalisel hetkel, kui mina laisklen, näeb Johan sodi, õiendab midagi ja viib prügikasti 😀 ja mul hakkab piinlik, et ise see hetk ei viitsinud seda teha 😀

   Meeldib

 2. Aitäh, hea lugemine. Tool on tõesti geniaalne ja kui kodumaine asi, siis seda enam kiiduväärt.
  Ega sa nendega koostööd tee? Sooduskood oleks alati abiks 🙂

  Liked by 1 person

  1. Selline info Vaffa kodulehelt:

   Vaffaid toole valmistab Läti ettevõte EtteTete. Oleme tellinud eridisaini – võrreldes EtteTete traditsioonilise disainiga on Vaffa tool muudetud täisnurksemaks, et see oleks lauana

   Meeldib

   1. Vaffaid toole valmistab Läti ettevõte EtteTete. Oleme tellinud eridisaini – võrreldes EtteTete traditsioonilise disainiga on Vaffa tool muudetud täisnurksemaks, et see oleks lauana kasutamisel stabiilsem ja turvalisem.

    Meeldib

 3. Hmm, see on ju Läti lastemööblifirma Ette Tete tooli koopia. Tellisin juba jupp aega tagasi, tookord Etsyst ja tarniti loomulikult kokkupanduna ühes tükis. Mis akutrell ja laud tagumiseks??? Hämming… Vaatan kodulehte, ennäe, lätlaste Pikler triangle on ka järgi tehtud. Kaks võimalust, see fafafaa on lätlaste Eesti filiaal või on see tool lihtlabane plagiaat ja lisaks hoitakse kokku tööjõu- ja transpordikulude pealt. Ette Tete kodulehel on tutvustuses kirjas, et nad on perefirma, kes on muuhulgas saanud toetust Euroopa Arengufondilt ja võitnud Lätis mingi disainiauhinna selle torni eest. Tookord kui mina Etsyst tellisin, lugesin ka kuskilt, kuidas pereisa selle tooli ise välja mõtles ja valmis joonistas. Instagramis näeb nende peret oma toodete otsas poseerimas ka. Eestlaste kodulehel pole mingit infot, ainult mingi aadress Rae vallas. Võib jääda tõesti mulje, et kodumaine leiutis, aga ega ei ole küll.
  Tool ise on muidugi väga äss ja meil igapidi lemmik.
  Palun väga: https://ettetete.com/?ls=en&cache=false
  Lätlastel on muideks ka väga ilus söögitool tootevalikus.

  Liked by 1 person

  1. VAFFA ongi Ettetete edasimüüja Eestis, kodulehel seda infot vist ei ole jah, pole eraldi uurinud, aga tuleb Ettetete pakendis eraldi osadena siiski, mitte kokkupanduna.

   Meeldib

  2. Vaatasin nüüd Ettetete kodulehelt kokkupanemise õpetust ka ja täpselt sama karp, samad vahendid ja õpetus, nii et ma ei teagi, kuidas sul õnnestus kokkupanduna saada. Vedas sul 😀

   Meeldib

  3. Vaatasin nüüd Vaffa kodulehelt ka ja leidsin info, tuli meelde, et lugesin seda juba tooli oodates ka, et midagi seotud Lätiga:

   Vaffaid toole valmistab Läti ettevõte EtteTete. Oleme tellinud eridisaini – võrreldes EtteTete traditsioonilise disainiga on Vaffa tool muudetud täisnurksemaks, et see oleks lauana

   Meeldib

   1. Vaffaid toole valmistab Läti ettevõte EtteTete. Oleme tellinud eridisaini – võrreldes EtteTete traditsioonilise disainiga on Vaffa tool muudetud täisnurksemaks, et see oleks lauana kasutamisel stabiilsem ja turvalisem.

    Meeldib

 4. Nii nunnud poisid 🙂. Küsimus, kas nad selle metallpulga alt välja ei kukuta? See osa tundub kuidagi vähe turvatud.
  Muidu nagu tiptop tool.

  Meeldib

  1. 7 Ei kuku, neil just hea sinna peale ronida ja lapsed on ikka osavad ronijad. Päris alles kõndima õppinud või veel seisev laps oleks vast tasakaalutum seal ja on rohkem kukkumise oht, aga nemad on väga osavad, ronivad peale ja maha ise.

   Meeldib

   1. Taas kord nii vahvad teie toimetused 🙂
    Olen nüüd ise ka mitu kuud mõelnud selle tooli peale ja arutanud mehega, kas ta teeks ise puki või osta see..
    Mind võlub see 2in1 püänt selle Vaffa juures. Kas käib kiirelt, lihtsalt lauast pukiks ja vastupidi?
    Ja mul ka 1a 3k tegelane, kes on ülim ronimishull! Meil kodus kõik tavalised toolid on maas pikali, muidu 2 sek on ta peal ja oht kukkuda. Ja siis Antilop söögitooli ta asetas köögipõrandale ja upitas sealt end edasi töötasapinnale, kus mul nuga jms laiali 😯 Et ma ilmselgelt olen üpris hädas selle ronimiskire haldamisega. Kas Sul poisid selle Vaffa pealt ei roni edasi laua või tööpinna peale käpuli kõike haarama? Seal on nagu mingi turvapiire ees, mis selliseid trikke vältida aitab?

    Meeldib

   2. Täpselt nagu minu lapsed siis 😀kuna mul laste tooli ja lauda kodus pole, mõtlesin sama, et kaks ühes variant oleks väga hea. Nad muidu ronivad samamoodi absoluutselt iga asja najalt üles 😀 aga sellest toolist edasi ei lähe, sest piisavalt kõrge vist, ulatuvad, kuhu vaja.

    Meeldib

 5. Oi jeerum, vaatan nüüd, et mul jah täiega vedas, sest see maksis 88 eur + postikulu augustis, kui mina ostsin. Ja sain veel ühes tükis ka. Nüüd tahavad 128 eur paljalt juppide eest ja akutrell ja inimtööjõud olgu endal kodus. Ega ometi klambreid ise paigaldama ei pidanud? Nad on vist laienenud ja bizniz edeneb, tol ajal vist kodulehelt ei saanudki tellida, ainult Etsyst.

  Meeldib

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s