Hästi tehtud, “Orissaare seeneline”!

Ma ei ole palju arvamust avaldanud igasuguste kõmuuudiste kohta, aga tuli tuju kah sõna võtta. Nii leierdatud teema, aga see Võrno-Kaljulaidi “saaga”.

Kes pole kursis, siis Võrnolt tuli Facebooki postitus, kus ta kommenteerib, et Kersti Kaljulaid nägi Saaremaa praamil välja nagu Orissaare seeneline – nii suvaliselt riides ja puha ning presidendile ei ole see sobilik, tal oli piinlik ja mis kõik. On osa rahvast, kes kiidab, et voh, kus ütles nüüd otse välja ja keegi ei julge/ei tohi seda öelda, muidu rahvavaenlane, aga tegelikult kõik mõtlevad sellest. Mida iganes. On inimesi, kes mõtlevad, et president on ka siiski tavaline inimene ja võib kanda mugavaid riideid ning Võrno on täitsa sassis.

Jaa, muidugi on president 24/7 n-ö laval ja täidab esindusfunksiooni. Samamoodi on kesiganes kuulsus, keda tänaval ära tuntakse, seega kõik nad on omamoodi eeskujud. Minu küsimus on pigem see, et miks ei võikski president esindada seda, et rahunege kõik maha, tulge tänapäeva, kus etikett ütleb aina rohkem seda, et inimlikkus, mugavus jne on “moes”. Miks peab president toitma enda 24/7 naeruväärse ülesvuhvimisega seda, et rahvas vaatab teda justkui alt üles, nagu surematut, kellel seljas ainult kallid brändid ja kelle vabaaeg näeb välja ainult kašmiirkampsunis (sest kampsun ju näitab, et oh, kui mõnus ja vaba on olla, eksole), kus iga korts ja volt on ka sätitud, et jääks casual, aga mitte mingil juhul liiga vaba mulje. Peal on mingi briti stiilis tepitud jope, kindlasti ei tohiks olla suvaline jope, ainult tumesinine, näiteks. Ja nõnda edasi. See on siis see viimistletud vaba aeg, mida sobib rahvale näidata, et “lihtrahvas” ikka tunneks tasemete erinevust ja alaväärsust kõrgemate suhtes.

Äkki oleks aeg ärgata ja näidata, et täiesti ok on kanda eelmise aasta jopet, kui sellel ei ole midagi viga ja kui see on äkki sinu lemmikjope, täiesti ok on tunda end mugavalt ja mõnusalt, kui istud praami peal, hoolimata sellest, et seal võib olla põhikoolitasemesse jäänud riietekritiseerijad, et iu, mis tal seljas on. Nagu Võrno.

Selles osas täitis president esindusfunktsiooni ideaalselt – esindas seda, et võtke ometi see k*radi filter maha, kellele on vaja esineda, see on kuidagi nii uusrikaste või matside käitumine, kus pidevalt on vaja vahtida, mis on kellelgi seljas ja jalas. Esindas seda, et olge mõnusalt ja mugavalt ning lõpetage see tsirkus ja põdemine. Terve maailm liigub selles suunas ja meie väike Eesti, mis kahjuks hetkel Võrno sõnavõtuga eriti väike või väiklane tundub, seisab jonnakalt ühe koha peal ja nõuab … ma ei teagi, mida ta nõuab? Praami peal jakki, villast mantlit ja kontsi? Aa ja disainitud peakatet ei tohi unustada. Lihtsalt mingit suvalist disainitud ja stilistide poolt kokku pandud outfiti stiilis “olengi selline, kui vaba aega veedan ja praamiga Saaremaa vahet sõidan”. Oled sa jee.

Vaevalt ta riietus ebaviisakas või solvav oli – ei olnud üleni määrdunud, häirivalt haisev või liiga paljastav. Mind seal küll ei olnud, aga ma eeldan, et ta oli puhaste ja korralike riietega, mis ei oleks küll kedagi häirima pidanud.

Võrno mainis seda ka, et vaevalt ta vaba aega veetis, sest ümber oli ametiauto ja vilkuritega turvatud pande. President minu teada ei tohigi üksi ilma turvamiseta kuskil liikuda, Kersti Kaljulaid ei paista küll olevat selline inimene, kes nõuaks kogu seda tralli enda ümber, paratamatult jah, see värk käib presidendiks olemisega kaasas. Minu teada, äkki eksin, aga ei usu.

Evelin Ilves ei saanud rahulikult poes sokkegi valida ilma, et iga müügisaali nurk poleks turvameeste poolt kaetud ja ta ei olnud isegi mitte president. See on tavakord.

Ühesõnaga, mulle väga meeldis, et Kersti Kaljulaid oma “Orissaare seenelise” riietusega praami peal oli ja sellega minu silmis oma esindusrolli suurepäraselt täitis. Selliseid esindajaid võiks rohkem olla, et saaks lõpuks päristeemade ja inimestega tegeleda, suhelda ja neid kasvõi ehedamalt näha. Sellist eeskuju ongi vaja, kuhu see võlts ja klanitud maailm ikka nii väga välja jõuab.

Pealegi, mull on ammu lõhkenud – selle “esinduslikkusega”, mida Võrno nõuab, ei peta kedagi ära, kõik me oleme inimesed, milleks kujundada midagi ülimat, kui olgem ausad, üliinimest ei ole olemas, ei president või kes iganes maailmavalitseja ei saa ka selleks mitte kunagi, hoolimata riietusest, soengust, ehetest.

Kahju on ainult sellest, et Võrno on minu silmis kõrge kukkumise teinud, ma arvasin temast palju enamat, kui see, mis on viimastel aegadel ilmnenud. Aga nii juhtub, kui maalid endast teatud pildi, täidad omameelest esindusfunktsiooni, nagu ta nüüd presidendilt nõuab, ja petad sellega mõneks ajaks kõik inimesed ära. OK, Hannes, how’s that working for you?

nice try

 

3 kommentaari “Hästi tehtud, “Orissaare seeneline”!

  1. Lilli, mul on täiesti ükskõik kuidas keegi Eestis riides käib! Siiralt! Sest enne kui kräunuda teemal, kuidas käia riides, tuleb leppida kokku, kus meil üldse kombeks käia on. Võibolla teie teate, kus saab Eesti mees minna nädalalõpul oma kaaslasega välja black tie või tumeda ülikonnaga? Kõik ei käi redude ja puust prillidega 24/7. Arvustades DELFi ajakirjaniku lugemis- ja refereerimisopskust, ei kirjuta te millegipärast võimalusest, et Hannes Võrno postitusest loeti välja seda mida oli tarvis ajakirjanduses näitamiseks. Miskipärast ei vaevunud kogu õukonnameedia koos oma klakööride ja pugejatest blogijatega kokku leppima, et küsiks – miks mees selle postituse tegi? Otsustades tema eest, andes hinnangu inimesele mitte öeldule jne mitte ei unustatud “teema fookus”, vaid tehti seda meelega, sest teema oli milleski muus! Selles, et ole kes tahes ja käi riides kuidas soovid, aga kui kasutad Virtsu külavaheteel vilkureid ja kihutad pühapäeva hilisõhtul – pead olema president ka hommikul kodust väljudes. Mugavus siis kui sobib ning privileegid siis kui tahan, on karjaplikalik ja madal ülbus. Võrno julgeb seda välja öelda isegi siis kui teab, kuidas sotsroosa parketimeedia seda läbi vihapursete oma vaatenurga kaudu moonutab. Jõudu teile kommunistlik noor!

    Meeldib

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s