Kuidas elu võib muutuda sekunditega

Täna õhtul leidsid aset kõige hirmsamad ja pikemad hetked, mida elus tundnud olen.

Juba enne Johani sündi lugesin ja vaatasin videosid beebide esmaabivõtete kohta, eriti selle kohta, mida teha siis, kui laps midagi kurku tõmbab. Kordasin selle kõik üle ka siis, kui ta hakkas esimest korda nn pärissööki sööma – kõik selleks, et kui olukord käes, siis suudaksin rahu säilitada ja teaksin, kuidas kiiresti tegutseda ning mitte paanikasse minna. Olin kuulnud, et paljud lapsed, kes lisatoiduga alustavad, tõmbavad päris tihti asju kurku, Johan pole seda vist kunagi teinud. Õigemini on, aga köhinud välja, nagu peab ja mina ei ole muret tundnud.

Ma ei ole väga lapse pärast pabistaja olnud – Johan ei nuta, kui kukub, ei karda süste ja nõelu, haige on olnud väga nõrgalt vist kahel korral väikese nohu ja palavikuga, mis kiiresti üle läinud – sünnist saati tugev poiss olnud, aga sellegipoolest ei võta ma seda iseenesestmõistetavalt. Õppisin esmaabivõtted selgeks ning oleme Jaanusega sellest korduvalt rääkinud seetõttu, et iial ei tea, millal vaja võib minna ning iial ei tea, millise sekundiga võib see kõik eluliselt oluline olla.

Ja mul oli õigus.

Andsin Johanile õhukese pirnisektori närida, nagu ikka oleme puuviljasnäkke andnud, ise olime samas ruumis, tema jalutas oma pirniga minema mängima, mis on täiesti tavaline, meie tegime omi asju – mina, näiteks, sõin temast veidi eemal. Ja järsku tuleb Johan jooksuga, vehib käsi, silmad täiesti vees ja paanikas pilk, näost punane ning mitte piuksugi häält, nuttu (kuigi tahtis nutta), mitte midagi!

Sain kohe aru, et pirn oli kurku läinud. Viskasin oma nõud ja söögid nurka, Jonts sülle põlvedele, rindkerest veidi allapoole nurgaga, pea allpool ning hakkasin seljale koputama, nagu teadsin, et peab tegema. Oli tunne, et ok, see on õudne, aga saame hakkama. Jaanus oli ka juba hetkega, muidugi, kohal. Koputan randmega seljale, vaatan Johani ja ei midagi! Õige väike kugistamise või mingi kummaline hääl, no nii kinni kui kinni, lapsel paanika aina suurem, vesi silmadest jookseb, nägu juba täiesti käest ära – laiguline. SIIS tuli mul paanika.

Me oleme päris enesekindlad olnud, et jah, saame hakkama, kui ei saa, ruttu EMOsse jne, aga mõtlesin, et ok, mis siis, kui ma ei saagi praegu jagu sellest, mis siis, kui võttest ei piisa, mis siis, kui sekundiga elu praegu muutub. Ma ei tea, kaua ta põlvedel oli, ilmselt mitte väga kaua, aga see aeg tundus LÕPUTU. Ma ei andnud alla, aga see tunne oli küll, et miks juba paarist kopsust ei aita ja kui tugevasti ma pean lööma jne. No, lõputu aeg, sest miski ei tundunud mõjuvat.

Ühel hetkel nägin, kuidas suust hakkab ila voolama, endiselt midagi hääles ega näos ei muutunud ning lõpuks, peale mingit aega, oli kuulda okserefleksi, seejärel õrnalt nuttu, kuna tükk oli liikuma saanud, aga endiselt kurgus. Siis oli sisetunne see, et näpud kurku ja üritan selle tüki välja koukida. Paanikas laps hoidis suud täitsa kinni ja tal oli vist tunne, et peab edasi neelama, aga sain jaole ning tüki välja. Ja siis oli see kauaoodatud vali kisa! Oumaigaad!

Ma ei ole hellik, ma ei ehmata asjade peale, ma ei paanitse üle, nagu mainisin, aga vot see asi ehmatas mind nii kaameks, et kui kõik läbi oli, hakkasin ise ka nutma ja seda kirjutades on ka pisar silmas. See oli nii õudne, et ma ei oska isegi seletada. Midagi nii väikest ja lühiajalist, aga nii hirmutav, mis oleks kõik võinud saada.

Ja mina, kes ma olin vaadanud videosid, lugenud võtetest juba ammu, läksin ikkagi paanikasse. Olen lugenud ja uurinud erinevat pidi, et algul kohe vaadata, kas saate ise takistuse kätte, mis mul täiesti meelest läks teha, või kohe põlvedele kõhuli ning kuuldes häält, hakata takistust eemaldama. Kuna tal piuksugi ei tulnud, täiesti umbes, siis esimene reaktsioon oli kohe põlvedele panna. Ma ei taha teada, mida ma siis oleksin teinud, kui ma poleks üldse midagi võtete kohta kuulnud, kuidas last aidata, sest esimene reaktsioon on see, et jalgadest kinni ja raputada asjad välja, mis on ehe paanikas reaktsioon ning täiesti vale – sellega võivad kaasneda kaelatraumad ja ajukahjustus. Ma ei tea, muidugi, kas oleksin kohe seda võtet kasutanud, aga see tunne oli automaatne, kui ta paanikas minu juurde jooksis, et nii, kohe laps tagurpidi keerata.

Hea on, et meie elame Mustamäe haigla ja EMO kõrval, aga ka see tee tundub liiga pikk, kui laps lämbub, samas, olime mõlemad kohe valmis jooksma – mina, seljas ainult TUUB ja suvalised kottpüksid, paljajalu ning Jaanus, jalas ainult bokserid. Enamik inimesi ei ela haigla kõrval, kiirabi ei ole aega kutsuda ehk siis kriitilise tähtsusega on teada ise võtteid, mis võivad aidata. Kui laps ei saa 2 minutit hingata, võib ta juba teadvuse kaotada, peale mida on olukord eriti nutune ja lõppeb teadagi, millega.

Jagan seda lugu selleks, et kõikidele lapsevanematele südamele panna – õppige esmaabivõtteid nii beebi kui täiskasvanute jaoks, mitte iial ei tea, millal ajusopist neid teadmisi vaja kasutusele võtta on. Vahel on tunne, et ei jää pähe ikka ja kas ma ikka tean see hetk, kuidas käituda. See tuleb automaatselt, mingi ellujäämisinstinkt ja järsku on kõik õpetused ka selgelt silme ees, mida igapäevaselt ei ole kasutanud ega näinud, aga mingi aeg lugesid. Aju on äge asi, kõik ei pea teadlikus mälus koguaeg tilbendama, vaid vajalikul hetkel tuleb see esile, mida mingi hetk oled õppinud. Pealegi, mida rohkem valmistud, seda vähem paanitsed. Ma tundsin hinges paanikat, aga liigutused olid vast kindlad, ega ei mäletagi. Peale seda, kui läbi sai, tuli suurem paanika ja hirm.

Ja üks asi veel. Hea oli, et käisin sõbranna juures küüntes ning et ma eelistan küüsi mitte pikaks kasvatada ehk siis täna sai just lühemaks. Ma ei kujuta pikkade küüntega beebiemasid ette, eriti just siis, kui tuleb olukord, et sõrmed lapsele kurku panna – sellises paanikas on väga kerge kurku vigastada ja veel rohkem kahju teha. Ma ei taha kanaema olla, aga igaks petteks – hoidke küüned ok’d.

Jagan siinkohal paari linki, mida googeldades leidsin ning mida kindlasti uurige, kes veel ei ole esmaabivõtetega kursis. Need puudutavad just beebit, kurkutõmbamist, lämbumist.

http://www.emmedeklubi.ee/beebi/video-beebipaevik-mida-teha-kui-beebi-on-lambumas-7172/

http://www.teadlikvanem.ee/kuidas-toimida-kui-laps-midagi-kurku-tombab/

Peale seda kõike hakkasin mõtlema nendele vanematele, kelle lapsed on haiged või kannatavad ning mitte midagi teha ei saa, et aidata, sest miski ei mõju. Ma tundsin nende hetkede jooksul, mil Johan õhku ei saanud, kõige hullemaid tundeid ja see oli kohutav. Kuidas elada selle tundega pidevalt? See on ikka … messed up.

13 kommentaari “Kuidas elu võib muutuda sekunditega

 1. Appi kui hirmus, loen ja pillin.
  Mul sama vana laps ja ōnneks pole siiani midagi hullult kurku tōmmanud ja ega ma ei oskakski midagi teha, tōenäoliselt vōtaks ka jalgadest ja raputaks.
  Ma pikka aega ei julgenud lapsele kōvasid puuvilju anda, kui meest kodus polnud, nii kardan kurku tõmbamist. Aga sinu lisatud videod vaatan ma nüüd küll kindlasti läbi.

  Liked by 1 person

 2. Mäletan, et esmaabi koolitusel kui täpselt samast asjast räägiti, ütlesid peaaegu KÕIK ruumis olnud emad, et nende laps on midagi niimoodi kurku tõmmanud, et õhk kinni jäi ja kiirelt tuli tegutseda. Kui õudne! Hea, et teil kõik hästi lõppes.

  Liked by 1 person

 3. Appi kui õudne. Elu võib ikka väga habras olla. Vaatan siin enda rinna vastas magavat beebit ja pisarad lihtsalt voolavad. Hirmutav, et see ongi vaid minutite küsimus. Nüüd pean erinevaid videosid aina uuesti ja uuesti vaatama, et kindlam tunne oleks..

  Liked by 1 person

 4. tean seda paanikat ja nutsin ise samamoodi, kui tükk välja tuli. samas on mul siiani tunne, et ehkki panin lapse põlvedele ja koputasin, ei olnud must eriti abi. mingi hetk tuli lapsel okserefleks ja sai tüki välja. olen vaadanud küll videosid ja lugenud, muda teha, aga ikka ei oska.. 😦

  Meeldib

  1. See ongi see tunne, et KOHE peab mõjuma ja kui ei mõju, siis on paanika. Kuigi on rõhutatud, et kindlasti mitte tegevust lõpetada, järjepidevalt ikka teha, kuni miski mõjub, aga no need hetked näivad lõputud.

   Meeldib

 5. Ma päästsin sedasi oma ema elu. Tal oli toit kurgus ja näost laiguline. Kusjuures ma ise võtteid ei osanud aga ta ise suutis mind käte ja pilguga natukene juhendada.
  Seega võtted ei tee halba.

  Liked by 1 person

 6. Meil oli ka pirniga intsident, muidu ikka on söönud ja köhatanud kui midagi kurku satub, aga pirniga juhtus, et pidin toolist krabama ja aitama. Hirmus oli küll ja aeg tundus niii nii pikk. Ehmatab ära, ei tahakski anda misagi närida, joogu piima 😀 aga laps peab õppima.
  Mina usun sellesse, et toiduga ringi jooksmine pole hea. Söök ikka pigem laua taga ja rahulikus meeleolus, siis ka kergem ehk vältida kurku minekuid või siis võimalik kiiremini reageerida.

  Liked by 1 person

 7. Huhh, päris raske oli lugeda seda, meil ka 3x niimoodi juhtunud ja kõik siis, kui oli juba piisavalt suur, et kõike süüa (1a+), aga enne seda, kui purihambad lõikusid.
  Tublid olete!

  Meeldib

 8. Tere! Miks te lubate lapsel toiduga ringi joosta? Mänguhoos on kurkutõmbamine eriti kerge juhtuma. Meie peres on reegel, et kui laps sööb, siis istugu paigal.

  Meeldib

  1. No, just, see oligi suur õppetund, mille kaasa saime. Eks teiste pealt ka näinud ja endal ka mugavus, et ah, mis see üks väike snäkk siis ära ei ole ning andsime, nagu ikka lapsed haaravad asja ja mängivad edasi. Aga saime oma vitsad, mis, õnneks, lõppes hästi, kuid nüüd, isegi kui istub ja sööb, hoian tal kullipilku peal. Ta on aina julgem oma söömisega, kui varem näris rohkem, siis nüüd on hakanud kugistama, mingi faas vist. Igatahes, täiesti õige, toiduga ei tohi ringi joosta/kõndida/mida iganes.

   Meeldib

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s