Upcycle: kuidas ära tunda head triiksärki + meeste särgi kehasse õmblemine

Olete võib-olla juba aru saanud, et mulle meeldib taaskasutus. See on teatud mõttes hasart – kui hea asja ja kui hea hinnaga saan. Väga paljude jaoks on taaskasutus justkui mingi teiste trööbatud asjade ostmine/kandmine, aga minu jaoks see nii ei ole.

Taaskasutus on minu jaoks nagu aaretelaegas – ma ei osta mingit jama, vaid enamasti nopin üksikuid kvaliteetseid asju. Kvaliteeti on siiski keerulisem leida, kuna nagu tavapoeski, on nende osakaal väiksem – ikka toodetakse palju, odavalt ja massidele. Aga siis, kui selle hea asja leiad, ongi tunne, nagu oleksid aarde otsa sattunud ja säästnud mitukümmend või mitusada eurot.

Viimane mitmesajane sääst oli mu töölaua leid, millest kirjutasin siin: Minu värskeim “baby” – õmblusmasin, reguleeritava kõrgusega töölaud ja esimene tehtud töö – puhas rahulolu.

Sellest olete ka vist aru saanud, et meeste riided on minu jaoks erilisel kohal. Kusiganes on meeste riided, siis tõenäoliselt leiab mind sealt tuhnimas, kasvõi niisama, et näha, mida toodetakse/müüakse.

Samamoodi kaltsukates – meeste riided ja sealsed aarded on eriti ägedad. Just triiksärgid, pintsakud, ülikonnad. Õnneks olen ma meeste riiete osas “sina” peal ja leian kvaliteetse, õiges suuruses/stiilis riietuseseme seal üsna kiiresti üles. KUI neid on. Enamasti leiab neid ülisuuri, ajast ja arust asju, aga nagu ütlesin, vahel satun aarete otsa ka.

Nüüd on eriti lahe see, et mul on õmblusmasin, millega asju ümber teha, nii, et kui 100% selga ei istu, aga potentsiaali on, siis ma saan endale 2 asja – mini-õmblusprojekti ja uue riideeseme. Upcycle!

Paar päeva tagasi käisime jälle niisama Sõbralt Sõbrale poes ja hakkasime juba välja minema, kui vaatasin, et stangel, kus oli hunnikus igasugu väga kantud meeste särke, säras vastu üks tõeliselt ilus, vähekantud, kvaliteetne särk.

Hakkasin lähemalt uurima ja yep, we have a winner. Tegemist oli 100% puuvillase, vähekantud Eton’i särgiga. Kes särgimaailmas väga ei orienteeru, siis teadmiseks, et Eton on ülikvaliteetne ja päris kallis bränd (koduleht: https://www.etonshirts.com/eu/).

p3110800

Suurus oli ka enam-vähem. Ainus jama – see oli Eton Contemporary, mis on peaaegu regular lõige ehk siis särk oli liiga lai ja Jaanus, kes ei ole pehmelt öeldes just maailma kõhukaim mees, suht uppus sinna. No, ikkagi, krae mõõt üsna ok ja hea Etoni särk, ma ei saanud seda sinna jätta! Kui kodulehel on särkide hinnad u 150€ (+-), siis seal maksis see 3.40€. Eksole. Kohe oli ka tagavaraplaan välja mõeldud – ma võin särgi ise parajaks teha, kuigi ma ei ole seda kunagi teinud. Ja nii me tõimegi selle särgi sealt ära.

Fun fact: Etoni särke on tellimuse alusel õmmeldud ka Sangari tehases, Tartus.

Panen teile ka kirja, kuidas ära tunda kvaliteetset särki.

 • Materjal: see särk on 100% puuvillane, pehme, kergelt läikiva pinnaga, hästi vormi hoidev. See tuleb sellest, et kangaste kudumise tehnoloogia on erinev – ei ole kõik puuvillased asjad “taskurätikud” – kortsus ja vormitud. Sellised särgid, mis on looduslikust materjalist, kuid väga heas vormis ja seisus, on üldjuhul kallid ning kvaliteetselt valmistatud, sest milleks kallist kangast jamale asjale raisata. Hea särgi materjali tunnen mina enamasti juba käega katsudes (isegi katsumata vahel) ära, aga see tuleb aastatepikkusest kogemusest. Alati vaadake materjaliinfot ja hooldusjuhiseid seest.
 • Vorm: triiksärgi kõige tähtsamad detailid on krae, nööbiliist ja varrukamansett – need peavad olema laitmatud. Sellel särgil ongi – isegi, kui särk on olnud kuskil hunnikus kägaras, siis  need detailid on täiesti sirged ja vormis. Nööbiliist ei ole läbi õmmeldud, vaid tugevasti liimitud. Niisiis, ülisile, ei mingeid õmblusi. Nagu näha, ka krae ei ole lörtsitud, vaid on väga heas vormis.

p3110797

 • Detailid: näiteks see, kuidas nööbid on õmmeldud. Ei ole lihtsalt särgi külge õmmeldud, vaid kasutatud seda tehnoloogiat, et see nööp oleks eriti tugevasti küljes ja kerge kasutada ehk siis on tehtud nn kõrgendusega. Minu teada, kui Sangari tehases käisin, siis räägiti, et see pidi päris kallis masin olema, mis seda automaatselt teeb. Võib-olla eksin, see oli ammu, aga igatahes, ekstra liigutus on see niikuinii ja iga ekstra liigutus on kallis.

p3110846

 • Varrukadetail: auk kahe nööbi vahel tähendab seda, et särki saab ka mansetinööbiga kanda – kui pikkusest annab keerata, siis varrukaots üles keerata, kui ei, siis õmmeldud nööbid eemaldada ja niimoodi mansetinööpe kanda. Niisama, kontoris või lõbu pärast on ok, aga üldiselt, kui kuskile “etiketiüritusele” minna, siis ega see ilus variant ei jää – pigem osta särk, mis on ainult mansetinööpidega kandmiseks.

p3110853

 • Õmblused: ei mingisuguseid lokkimisi, hargnemisi, niidijuppe. Kvaliteedimärk on ka see, et mitu pistet on sentimeetris, aga seda ma tõesti lugema ei hakanud.
 • Mustrisse jooksmine: kui sellel särgi oleks mingisugune suurem muster, näiteks triibud, siis kindlasti oleksid kõik triibud ilusti mustris, see tähendab seda, et näiteks, õlalt jooksvad triibud läheksid varrukal samamoodi edasi, mitte ei oleks nihkes.
 • Õige hooldus: kindlasti jälgida hooldusjuhiseid, mitte grammigi tugevamat temperatuuri kasutada. Tihti arvatakse, et mida kallim särk, seda rohkem peab igasugusele asjale vastu pidama. Ei ole nii. Et särk säilitaks vormi ja kangas oleks ilus, tuleb järgida juhendeid. Et vormi hoida, tuleb ka kuivatada õigesti: masinast välja, tõmmata käega krae, nööbiliist, varrukamansettid sirgeks, veidi võib siluda ülejäänut ka – särk riidepuu peale, nööbid kinni ja kuivama. Triikimisel on samuti oluline silmas pidada temperatuuri ning seda, et lisaks eelmainitud detailidele, on särgi puhul esiosa kõige tähtsam – see peab olema täiuslik. Triikimist tasub alustadagi tähtsamaist. NB! Et varrukamansette sirgeks saada, selleks on enamikel särkidest varrukaosas, käelabast kõrgemal õmmeldud väike nööbiga kinnitus, see tuleb ka lahti teha, siis saab varruka täies mahus triikimislauale sirgu tõmmata ehk laiali laotada. Kvaliteetsest kangast särgid ei vaja palju triikimist – piisab paarist tõmbest keskmisel temperatuuril ja sirged nad ongi – sellest ka easy care või non-iron märk.

Niisiis, särk koju toodud, nüüd peab selle ju parajaks õmblema. Seljal olid juba sissevõetud õmblused, sealt ma ei hakanud lahti harutama ja veel rohkem sisse võtma. Kuna varrukad olid ka laiad, siis otsustasin teha nii, nagu rätsepad tegid – nööpnõelad küljele ja varrukatele sisse (ühes töökohas olid nad kõrvalruumis ja kui kliendile särk kuskilt otsast ei sobinud, kutsusin nad kohale, panid oma nõelad sisse, seal ma nägin, kuidas seda tehakse).

Kuna päris enesekindel ei olnud, siis igaks juhuks googeldasin ka – “how to take in men’s shirt” – esimesed paar lehte vaatasin ära ja nägin, et täpselt nii seda tehaksegi, nõelad sisse ja kokku õmmelda.

Siin on särk enne õmblemist:

Särgi taljesse õmblemine – etapid

 1. Särk Jaanusele selga ja hakkasin nööpnõeladega märkima, kui palju kitsamaks kehast ja varrukast võtan.
 2. Kui seljas sai märgitud, siis võttis särgi ära ja võtsin mõõdulindi ning hakkasin laual mõõtma küljeõmblusest kuni nööpnõelani, mitu cm on, et igal pool oleks ühtlaselt ja lisasin veel rohkem nõelu, et kõik oleks paigas – ei nihkuks riie ega oleks venimisest tingitud erinevusi.
 3. Siis palusin, et ta veel kord särgi selga ajaks, et oleks selge, kust täpselt veel korrigeerida vaja. Tuligi välja, et keskelt rohkem kokku, puusadest ja kaenlaalt tuleks laiemaks jätta. Kuna olin cm täpsusega enne mõlemad pooled ära märkinud, oli hea arvestada, mitu cm kummaltki poolt korrigeerida vaja – nii ei ole ohtu, et särk läheks seljas kuidagi nihkesse (ühelt poolt rohkem, teiselt vähem). Niisiis, tundus liigne “nokkimine” see cm taga ajamine, aga selline ma olengi – liigne nokkija, et hiljem oleks võimalikult vähe üllatusi.
 4. Kui need parandused ka tehtud said, keerasin särgi pahempidi ja traageldasin kõik üsna tihedalt kokku (jah, ikka veel ei olnud särk masina all). Mina kasutasin selleks punast niiti, et oleks traagelniiti kergem näha, kuna seda joont mööda hakkasin hiljem masinaga õmblema.
 5. Siis proovis Jaanus JÄLLE särki selga ja jälle tegin minimaalsed korrektuurid.
 6. Ning siis, lõpuks ometi, panin õmblusmasinale juhtme taha ja hakkasin õmblema. Kuna ma ei oska seda õmblust või tehnikat, millega särk tegelikult kokku on õmmeldud, siis tegin üsna tiheda tavaõmbluse. Enne, kui särk õmmeldud ja proovitud ei olnud, siis originaalõmblust ära ei lõiganud, niisiis esialgu jätsin igaks juhuks kogu ülejäägi ka alles.
 7. Kui särk oli õmmeldud, proovis Jaanus veel kord seda ja kui veendusime, et päris hea on, alles siis lõikasin originaalõmbluse lahti ja viimislesin seestpoolt ka ning pressisin triikmasinaga õmblused maha.

Aega võttis see kõik päris vähe, kuna tegin pausidega, sest noh, Johani ei huvita mingi särgivärk, siis täpselt ei tea, kui vähe, aga kui järjest teha, siis kindlasti üle tunni ei tohiks minna. Arvestades, et ma ei olnud kunagi ühtegi meeste särki kitsamaks teinud, tuli see päris hea välja – rätsepad kommenteerida ei tohi! 😀 Aga ütleme siis nii, et särk on nüüd kantav – mitte liiga kott ega liiga liibukas.

Särk peale korrigeerimist:

Niisiis, julgustan teisigi taaskasutama ja enda jaoks parajaks korrigeerima – tegin seda 0-kogemusega ja pean ütlema, see on tõesti lihtne. Oh, ma armastan internetti.

8 kommentaari “Upcycle: kuidas ära tunda head triiksärki + meeste särgi kehasse õmblemine

 1. Tegelikult on minu meelest kaltsukast kvaliteetseid riideid lihtsam leida kui tavalisest kiirmoeketist. Tavapoest leiad ilusa hilbu aga ei või iial teada milline näeb see välja peale esimest pesu, Kaltsukas olev kraam on reeglina näinud nii kandmist kui pesu ning seega võib kindel olla, et kui pidas vastu oma esimesed pesud siis peab ka järgmised. Lihtsalt neid sobivaid asju leida on kaltsukast hulga tüütum ja ajakulukam 😀

  Meeldib

 2. Mulle nii meeldib vaadata teiste upcycle projekte! Nii et tänud jagamast 🙂 Käin ka kaltsukatest aardeid otsimas ja pärast on ikka megahea tunne, kuid mõne pärli peale satun.
  Mul on ka Vikingi masin (ca 10-15a vist) ja olen seni rahul. Aga kuna mul pole erilisi kogemusi ja kasutan ka harva, siis ega ta vatti pole saanud ka.

  Meeldib

  1. Mina ka alles avastan enda masinat, aga samas mu emal on samasugune juba aastaid, kiidab endiselt ja ei ole veel kuulnud, et keegi ei oleks rahul olnud. Upcycle projektid on tõesti nii lahedad!

   Meeldib

 3. Ilus särk! Minu jaoks näitab kvaliteeti veel see, kui muster on sisse kootud, mitte peale trükitud (nagu odavamatel särkidel).

  Meeldib

 4. Su õmbluspostitused on väga toredad – peaks enda masina ka kuskilt välja kaevama koos kõigi poolikute projektidega.

  Pole vist varem kommenteerinud, aga Su blogi on tore ja naudin väga selle lugemist. Edu 🙂

  Meeldib

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s